cropped-enterprise.png

Zašto program drona ima smisla u digitalnom svetu

Tehnologija drona je u porastu. Raspoređuje se da podrži poljoprivrednike koji nas hrane, organizacije javne bezbednosti koje nas štite i rad komunalnih, građevinskih i transportnih kompanija koje podržavaju naše moderne živote.

Prednosti ovih letećih uređaja za prikupljanje podataka uglavnom se mere u smanjenim troškovima, uštedi vremena i povećanju efikasnosti. Ali bespilotne letelice takođe imaju uticaj koji prevazilazi krajnji rezultat. Sve više se koriste za pomoć operacijama spasavanja života. Da ne spominjemo nezgode koje bespilotne letelice svakodnevno sprečavaju u potencijalno opasnim radnim okruženjima.

Primene dronova su različite, ali povezane zajedničkom niti: podacima. Dronovi omogućavaju organizacijama da snime informacije na način koji je brz, bezbedan, jeftin, objektivan i kvalitetnijeg nego ranije.

Zbog toga predstavljaju ranu priču o uspehu četvrte industrijske revolucije. U periodu koji je definisan spojem veštačke inteligencije, automatizacije i podataka, dronovi omogućavaju pametnije odluke i efikasnije operacije.

Ali ovo je samo početak. Tehnologija drona i njena upotreba su još uvek u povojima i na horizontu je mnogo uzbudljivih razvoja. Ukratko: nikad nije bilo boljeg vremena za postavljanje programa za dron.

Raznovrsno prikupljanje podataka

Platforme dronova, nosivost, softver i propisi koji određuju rad dronova stalno se poboljšavaju. Zajedno su omogućili ekosistem raznovrsnih mogućnosti prikupljanja podataka.

Važno je posmatrati dronove kao platformu za različite tehnologije. Oni kombinuju različite senzore da bi uhvatili tačke podataka i iskoristili ugrađeno računarstvo i obradu u oblaku kako bi kreirali skupove podataka za različite zainteresovane strane.

Dronovi se obično postavljaju iz dva razloga. Prvo je snimanje slika i video zapisa visoke rezolucije. Oni mogu biti za skoro svaku svrhu, od kreiranja marketinških materijala do industrijskih inspekcija.

Drugo je prikupljanje jedinstvenih skupova podataka, koji uključuju LiDAR, termalne i multispektralne slike. Oni se mogu koristiti za pravljenje mapa i modela u oblastima građevinarstva, zemljanih radova i poljoprivrede, ili za pružanje dragocenih uvida onima koji prvi reaguju u hitnim slučajevima.

Svestranost rešenja zasnovanih na bespilotnim letelicama nije ograničena na vrstu nosivosti i primenu. Platforme koje se stalno razvijaju koje napajaju industriju takođe imaju inherentnu fleksibilnost.

Napredak u autonomnom letu i kompjuterskom vidu učinio je prikupljanje podataka na maloj visini lakšim nego ikada ranije. Ovi letovi mogu biti reaktivni ili proaktivni, prema unapred određenoj putanji leta ili daljinski kontrolisani i van manžetne.

DJI Enterprise nudi dronove koji odgovaraju potrebama bilo koje industrije, uključujući prenosive modele koji se brzo lansiraju sa termalnim mogućnostima (Serija Mavic 2 Enterprise), robusne, prilagodljive platforme (Matrice 200 V2 serije i Matrice 600 Pro) , i rešenja za mapiranje i poljoprivredu koja nude preciznost prikupljanja podataka do najbližeg centimetra (P4 RTK i P4 Multispektralni).

Dronovi i podaci idu ruku pod ruku u optimizaciji operacija

U različitim industrijskim vertikalama, od građevinarstva, energetike, rudarstva, kritične infrastrukture do poljoprivrede, rad u velikim razmerama znači rad sa malim marginama i traženje povećanja efikasnosti gde god je to moguće.

Sve više i više, ovi marginalni dobici se iskorištavaju kroz uvide koji dolaze sa podacima o dronovima. Ortomozaične karte osnažuju poljoprivrednike, inženjere i arhitekte da bolje razumeju stvarnost i efikasno reaguju. Timovi za održavanje u industrijama, od energetike do osiguranja, ubrzavaju inspekcije i smanjuju rizik za sebe u tom procesu.

Jasno je da dronovi imaju značajnu ulogu u budućem radu. Organizacije svih vrsta ubiru nagrade koje dolaze kao rezultat prikupljanja informacija sa većom brzinom, jer su tokovi posla skraćeni, a ručni procesi automatizovani i podignuti u nebo. Nove aplikacije i prednosti koje proizilaze iz upotrebe vazdušne tehnologije se pojavljuju sve vreme.

Suština je da se organizacije koje ne istražuju potencijal tehnologije bespilotnih letelica suočavaju sa mogućnošću da ih konkurenti ostave iza sebe. Inovacije su ključ uspeha u sve digitalnijem svetu. Ako je korišćenje podataka centralno za vaše poslovanje, možda je vreme da istražite mogućnosti i pokrenete sopstveni program za dron.

Preuzmite kopiju našeg vodiča za pravljenje programa za dron ispod. Uključuje primere onoga što lideri industrije rade sa dronovima i korake koje možete pratiti da biste svoje ambicije preveli od dokaza koncepta do inicijative punog obima.