cropped-enterprise.png

Argentina se oslanja na tehnologiju bespilotnih letelica za upravljanje izgradnjom bolnica hitne pomoći COVID-19

COVID-19 je postao jedna od najgorih zdravstvenih kriza koje je naša generacija videla, pogađajući preko 2 miliona ljudi širom sveta, a možda i više u narednim mesecima. Da bi odgovorile na sve veći broj potvrđenih slučajeva, vlade su morale brzo da povećaju svoje zdravstvene sisteme, idući tako daleko da su čak izgradile privremene bolnice kako bi osigurale da mogu pravilno lečiti pacijente sa COVID-19.

U Argentini se broj potvrđenih slučajeva COVID-19 udvostručio u poslednje dve nedelje. Kao odgovor, argentinska vlada je započela izgradnju dvanaest modularnih bolnica kako bi proširila kapacitet zdravstvenog sistema usred krize COVID-19. Ove bolnice će dodati ukupno 1.200 kreveta, uključujući ICU, sobe za izolaciju i drugu neophodnu opremu za lečenje kritičnih pacijenata.

Hitnost situacije zahteva da ove bolnice što pre završe i počnu sa radom. Ministarstvo javnih radova, organizacija zadužena za ove projekte, okrenula se primeni novih tehnologija bespilotnih letelica kako bi ubrzala izgradnju ovih kritičnih objekata.

Zbog brzog obrta potrebnog za ove objekte, bespilotne letelice su imale najviše smisla jer su geodeti mogli da produže vreme obrade i takođe efikasnije dele visoko precizne digitalizovane mape oblasti.

Suočavanje sa izazovom

Hitne, modularne bolnice raspoređene su u četiri različite provincije u Argentini, od kojih devet u provinciji Buenos Ajres, a tri u severnom, zapadnom i centralnom regionu.

Svaka modularna bolnica se sastoji od 1.100 m2 modula izgrađenih na betonskoj podlozi. Kao i svaka druga funkcionalna bolnica, modulima su takođe potrebni eksterni servisni objekti kao što su sanitarni, kanalizacioni, električni i telekomunikacioni priključci — svi oni u skladu sa standardima kvaliteta ISO 9001/2015 i sertifikatima standarda za životnu sredinu ISO 14001/2015.

Udaljenost između lokacija i broj strana potrebnih za izgradnju ovih bolnica predstavljao je rizik od kašnjenja projekta. Kao rezultat toga, projektni tim je odlučio da iskoristi efikasnost istraživanja dronova i obratio se RC Online-u, DJI partneru, da pomogne u istraživanju i mapiranju gradilišta.

Digitalna sredstva poboljšavaju efikasnost

Bespilotne letelice su široko integrisane u više radnih tokova na građevinskim projektima, od premera zemljišta do nadzora projekta. Pomoću softvera za snimanje i obradu slika iz vazduha dronom kao što je DJI Terra, profesionalci za istraživanje mogu da proizvedu digitalna sredstva kao što su 2D i 3D ortomozaik karte kako bi pomogli u planiranju i praćenju ovih projekata.

Da bi izvršili istraživanje, timovi su prešli oko 2.000 km da bi posetili gradilišta i prikupili podatke sa terena. Opremljeni DJI-jevim Phantom 4 Pro i Mavic 2 Pro dronovima, timovi su bili u mogućnosti da ispitaju 12 lokacija i preko 10.000 m2 za samo tri dana.

Nakon prikupljanja podataka na licu mesta, obrađivali su slike za konačni rezultat. Koristeći softver za fotogrametriju, uspeli su da obrađuju preko 6.000 slika i naprave 2D i 3D mape sa detaljnim informacijama o gradilištima.

Digitalne mape postale su vredan resurs za efikasno planiranje i brzo izvršenje. Samo nekoliko sati nakon što su dronovi pregledali lokacije, prikupljeni podaci bili su dostupni u kolaborativnom okruženju u oblaku, kojem su imale pristup sve organizacije koje učestvuju u ovom projektu. Digitalna sredstva su omogućila uključenim stranama, kao što su Ministarstvo javnih radova, elektroprivreda ili pružalac usluga telekomunikacija, da istovremeno dobiju sve informacije neophodne za planiranje i izvođenje ovih projekata.

Vrednost dronova za građevinsku industriju

Monika Rivera, izvršna koordinatorka programa, govorila je o vrednosti dronova za ovaj projekat i građevinsku industriju u celini: „Danas više nema sumnje da dronovi dodaju vrednost sektoru planiranja i izgradnje javnih radova. ”

Dronovi i softver za digitalno mapiranje preoblikuju građevinsku industriju. Tokom hitnih slučajeva, efikasnost i preciznost prevode spašene živote. Obezbeđivanjem digitalnih sredstava koja se mogu deliti i smanjenjem vremena snimanja, dronovi su mogli da doprinesu ovom ključnom nacionalnom projektu za pomoć u borbi protiv COVID-19.

Ako želite da saznate više o dronovima za merenje, možete pročitati naš članak ovde. Ako želite da pročitate više o različitim načinima na koje dronovi pomažu u borbi protiv COVID-19, ovde možete pronaći listu ključnih aplikacija.

O našem partneru: RC Online, osnovan 2012. godine, je pionirski provajder usluga dronova i DJI partner sa sedištem u Buenos Ajresu, Argentina. Pored geodetskih poslova, oni takođe pružaju inspekciju infrastrukture i energetskih objekata.